19/08/2022

avto-moto novosti in zanimivi prispevki

V Sloveniji ni možno kupiti avta s plinskim sistemom, ki je že originalno vgrajen. Lahko pa svoj obstoječi avto predelate v avto na plin. Investicija v predelavo v avto na plin se giblje nekje okoli 1500 evrov, odvisno od števila valjev, ki ga vaš avto ima. Taka cena velja za avte z bencinskim motorjem. Če imate dizelski motor, je cena občutno višja, zato se predelava ravno ne izplača. Predelava je toliko dražja, ker ima dizelski motor notranje izgorevanje, pri katerem ne nastaja iskra, ki je nujna za plinski pogon.

Avto na plin je odgovor za vse, ki ste veliko na cestah. Živimo v časih, ko gledamo na prav vsak evro in predelava v avto na plin je zagotovo en od načinov, kako prihraniti. Če primerjate ceno bencina s ceno avtoplina, lahko hitro ugotovite, da je bencin dražji. Strokovnjaki pravijo, da se predelava v avto na plin izplača, če na leto naredite okoli 30.000 kilometrov. Seveda je povračilo naložbe odvisno tudi od gibanja cen goriva oziroma avtoplina. Avto na plin ima sicer kar nekaj prednosti, pa tudi nekaj slabosti. Preverimo najprej prednosti. Poleg tega, da je avtoplin cenejši, so tudi stroški servisiranja relativno nižji kot sicer. Tudi stroški registracije in zavarovanja so nekoliko nižji. Avto na plin ima še naslednje prednosti: je tišji, življenjska doba motorja je daljša, avto se res zelo hitro segreje – pri 0 stopinjah Celzija se segreje že po 3,5 kilometrih (drugi avtomobili šele pri 10 kilometrih). Avto na plin se odlično izkaže tudi v ekološkem smislu. Emisije dušikovih oksidov, smoga, ogljikovega dioksida in monoksida je občutno nižja kot pri izpušnih plinih dizelskega ali bencinskega motorja.

Katera pa so dejstva, ki nasprotujejo predelavi v avto na plin? Največjo slabost prištevajo plinskemu rezervoarju, ki ga je treba vgraditi v obstoječi avto. Rezervoar se namesti v prtljažnik, pri čemer izgubite nekaj prostora, ali pa na mesto, kjer je rezervno kolo (tudi tega treba potem nekam shraniti). Preden se odpravite na pot, je priporočljivo preračunati, koliko kilometrov boste prevozili, ali bo dovolj plina, ali so na poti črpalke, kjer boste lahko napolnili rezervoar. Ali veste, da lahko avto na plin še vedno deluje tudi na bencinsko gorivo? Izbiro enostavno potrdite s pritiskom na gumb.

Videli smo, da ima avto na plin kar nekaj prednosti, pa tudi slabosti, ki jih ne gre zanemariti. Preračunajte, koliko ste na cesti in kaj vam je pomembno. In nato naredite korak naprej in se odločite za ustreznega serviserja, ki bo vašega jeklenega konjička spremenil v varčni avto na plin.

Predelava vozila