23/08/2022

avto-moto novosti in zanimivi prispevki

Nakup rabljenega avtomobila

Ker je nakup novega avtomobila iz trgovine za veliko Slovenk in Slovencev dokaj nedosegljiv, se seveda poslužujemo nakupa rabljenega vozila. Ponudbe je precej, na voljo so vse znamke in modeli, oglasi pa polni privlačnih fotografij in popolnih opisov.

Žal pa se za njimi večkrat skrivajo tudi neresnični podatki o prevoženih kilometrih, o tem, da vozilo ni bilo nikoli karambolirano in podobno. Pri nakupu rabljenega vozila navadno ni garancije, razen kakšnega meseca, če ga kupimo pri uradnemu prodajalcu. Na kaj torej še posebej paziti?

Stanje pločevine

Če sami niste najbolj vešči ogleda avtomobila, vzemite s seboj nekoga, ki se nekoliko bolj spozna na to delo. Ostro oko bo hitro opazilo morebitna odstopanja nianse barve na različnih delih avtomobila, pa denimo korozijo na bolj nedostopnih delih ter morebiten odmik, ki nakazuje na to, da je bilo vozilo zaleteno.

Klasičen primer tega je pokrov motorja, ki je na eni strani bližje blatniku kot na drugi. Dejstvo, da je bila pločevina popravljena, niti ni signal, da avtomobil ni vreden nakupa. Zanima vas le, kako hudo je bil avtomobil poškodovan in kako kvalitetno je bilo opravljeno popravilo. Zaradi nekaj popravljenih »bušk« s parkirišča avto ne bo deloval nič slabše kot sicer.

Dokumentacija in servis

Vedno preverite prometno dovoljenje in številko šasije. Enako velja za model vozila, saj se včasih zgodi, da se podatki ne ujemajo povsem in imate lahko kasneje pri zavarovanju vozila kakšne nepotrebne težave. Preverite tudi servisno knjižico, če jo vozilo seveda ima.

Dokumentacija vozila

Pred nakupom rabljenega avtomobila preverite dokumentacijo.

Redni servisi so izjemnega pomena, zato si želite vsaj podatke s servisnih lističev, ki so navadno pripeti pod pokrovom motorja. Vozilo, ki se ponaša s približno 100.000 kilometri, še zdaleč ni za na odpad, je pa potrebno imeti v mislih večji servis, ki prinaša kar nekaj stroškov. Je že bil opravljen?

Izberite pravi avto zase

Vprašajte se, kakšen avtomobil sploh potrebujete. Najslabše je hoditi od prodajalca do prodajalca z nekim zneskom v glavi in kupiti avto na oko. Kasneje se izkaže, da ima premočan ali prešibek motor, nima dovolj prostora za celo družino ali pa je morda prevelik, če se vozite sami.

Vse to je namreč povezano z mesečnimi stroški za gorivo kot tudi s stroški za vzdrževanje, nakup pnevmatik, popravila in podobno. Preden se odločite za nakup, imejte pred seboj zelo ozek izbor avtomobilov, ki so primerni za vas, in nikoli ne kupite prvega, ki vam je všeč. Seveda se lahko kasneje vrnete nazaj prav k temu, a najprej preverite trg, primerjajte in pretehtajte svojo odločitev.

Sami sebi največji sovražnik

Pri nakupu rabljenega vozila smo kaj hitro sami sebi največji sovražnik. Na voljo imamo omejeno vsoto denarja in kot zanalašč za ta denar ne najdemo ničesar, kar nam je všeč. Potem se pričnejo v glavi dogajati kompromisi, na katere pa na začetku ne bi bili pripravljeni.

Nakup vozila starejšega letnika, več prevoženih kilometrov, drugačna barva, slabše stanje vozila in podobno. Vse to namiguje na težave, s katerimi se bo treba še prekmalu soočiti. V tem primeru je morda bolje razmisliti o kakšnem manjšem posojilu, ki nadoknadi tisto razliko do nekoliko bolj primernih vozil. Velja razmisliti tudi o tem, za katero znamko gre, saj nekatere mnogo bolje držijo ceno kot druge.

Triki in nasveti

Če se vam zdi motor preveč čist, je možno, da je bil pred ogledom opran, kar pa lahko nakazuje, da želi lastnik prikriti puščanje olja ali kakšno drugo napako. Motor je seveda lahko zelo čist, a vseeno ne brez prahu in nekaj maščobe.

Vam prodajalec prodaja zgodbo, da se je potrebno hitro odločiti, ker je veliko zanimanja za avtomobil, ki ga gledate? Še en znak za alarm, saj temu verjetno ni tako. Prodajalcu je popolnoma vseeno, komu bo prodal avtomobil.

Splošno