20/08/2022

avto-moto novosti in zanimivi prispevki

Zmanjšanje porabe goriva

Strošek za gorivo je eden tistih stroškov, kateremu se pač ne moremo izogniti. Je pa v veliki meri prav od nas odvisno, kako visok bo. Poraba goriva je lahko pri enakem avtomobilu namreč precej različna. Nekoliko bolj živahni vozniki plačujejo več, a tudi mirnejši bi lahko še izboljšali svoj rezultat.

Poraba goriva namreč ni odvisna zgolj od načina vožnje, pač pa tudi od tega, za kakšne relacije gre, kako je vozilo vzdrževano in kopico drugih malenkosti, na katere sprva niti pomislili ne bi. Zato preverimo, kako znižati porabo goriva in seveda zmanjšati mesečni strošek zanj.

Brez nepotrebne krame v avtu

Precej ljudi v svojih avtomobilih ves čas prevaža reči, ki jih sploh ne potrebujejo pri sebi. Gre za različne škatle, orodja, morda nekaj, za kar ni prostora v stanovanju. Vsak dodaten kilogram v avtomobilu poveča porabo goriva, zato v njem vozite le tisto, kar zares potrebujete.

Prazen avto

Vsak dodaten kilogram v avtomobilu povečuje porabo goriva.

Šotore, supe in drugo poletno navlako imejte raje v kleti ali kje v stanovanju, saj tega večino leta ne boste potrebovali. In ko smo pri teži, seveda ne moremo mimo goriva. Če boste točili poln tank, boste verjetno brez razloga s seboj vozili »mrtvo težo«.

Zmanjšajte upor zraka

Karoserija avtomobila je oblikovana tako, da je kar najbolj aerodinamična in med vožnjo nudi manj upora zraka. Prav ta del je ključen pri porabi goriva, saj večji upor zahteva več energije in s tem seveda več goriva. Vsa dodatna oprema na avtomobilu povečuje upor.

Eden najbolj očitnih je tako prtljažnik, ki ga v času neuporabe seveda snamemo, pa čeprav se nam morda ne ljubi. Še slabše pa bi bilo brez pomena na strehi voziti strešni kovček. Dodajmo še, da se upor povečuje tudi z odprtimi okni, zato ta med vožnjo zaprite.

Tlak v pnevmatikah

Avtomobilske pnevmatike imajo predpisan tlak, s katerim morajo biti napolnjene, in tega se je potrebno držati zaradi več razlogov. Prvi je seveda obraba, saj se slabo napolnjene pnevmatike obrabljajo hitreje. Drugi pa je poraba goriva.

Polnjenje pnevmatik avtomobila

Do manjše porabe goriva z ustreznim tlakom v pnevmatikah.

Kadar pnevmatike niso dovolj napolnjene, se vozilo slabše odziva na cesti in je potrebne več vložene energije, kar pomeni dodatno in povsem nepotrebno porabo goriva. Enako velja za iztrošene pnevmatike, ki so hkrati še nevarne za vožnjo.

Redno vzdrževanje

Dokazano je, da redno vzdrževano vozilo porabi manj goriva. Takšno vozilo deluje brez težav, zato porabi le toliko energije, kot je potrebno. Sem sodijo svečke, motorno olje, filtri in drugo. Če se vam zdi, da se motor nekoliko čudno oglaša, peljite avto na servis.

Čeprav se še vedno vozite, ni nobene potrebe, da bi čakali do bridkega konca. Poleg tega, da ni fino ostati kje ob robu ceste, s tem tudi poskrbite za ustrezno delovanje motorja in normalno porabo goriva.

Varčna vožnja

Največ goriva lahko prihranite z umirjeno vožnjo. Vozniki, ki naglo speljujejo ob zeleni luči in ves čas čutijo potrebo po prehitevanju, porabijo mnogo več goriva, kot bi ga bilo treba. Na kratke razdalje se to morda niti ne pozna pretirano, ko pa skupaj seštejemo cel mesec ali leto, pa številke bodejo v oči.

Najlažje se je orientirati po merilniku vrtljajev motorja. Za te velja, da so optimalni med 2000 in 2500 vrtljaji na minuto. Pri dizelskih motorjih manj, pri bencinskih pa malce več. Pri vožnji na avtocesti ali daljših ravninskih odsekih uporabite tempomat.

Še nekaj trikov

Klimatske naprave ne priganjajte do konca in je na krajše razdalje niti ne vklapljajte. Preden ugasnete motor, jo izklopite, saj ob ponovnem zagonu povzroči še dodatno potrebo po energiji. V primeru daljše prometne konice v koloni ugašajte motor, saj ta tudi v prostem teku porablja gorivo. Opravite čim več zaviranja z motorjem in ne z zavorami.

Splošno