18/08/2022

avto-moto novosti in zanimivi prispevki

Električni avto

V zadnjih letih so avtomobilski trg preplavili električni avtomobili in vse kaže, da prihaja do velikih sprememb na avtomobilskem področju. Če je še nedolgo nazaj veljalo, da je električni avtomobil muha enodnevnica, saj je predrag in ima premajhen doseg, pa proizvajalci kar tekmujejo v tem, čigavo vozilo bo lahko z enim polnjenjem prepeljalo več kilometrov.

Vse to pa je seveda dobra novica za nas, potrošnike. Z rastjo znamk in modelov med električnimi vozili prihaja tudi do večje konkurenčnosti na področju cen in tudi s stališča izboljšav in same dostopnosti tovrstnih vozil. Nenadoma ni več zgolj Tesla tisti avto, ki nam v misli prikliče vožnjo na elektriko.

Vožnja na elektriko je poceni

Res je. Ko izračunamo, koliko nas stane električna energija, ki smo jo porabili za premagovanje določene razdalje, zadovoljno ugotovimo, da precej manj kot običajna fosilna goriva. V resnici govorimo o približno 1,5 € na 100 prevoženih kilometrov. To pa sploh ni slabo, kajne? Še posebej kadar ima lastnik možnost vozilo polniti doma v garaži, postane nakup električnega avtomobila še bolj mamljiva opcija.

Seveda pa je potrebno pri tem vzeti v zakup končni doseg z enim polnjenjem, zato bodo po teh vozilih raje posegli tisti, ki dnevno prevozijo tam do 100 kilometrov. Pa dodajmo še eno dobro novico. Za razliko od avtomobila na fosilna goriva, električen avto najmanjšo porabo dosega pri mestni vožnji, čakanje pred semaforjem pa na porabo praktično nima nobenega vpliva.

Bo doseg težava?

Če za svoje vsakodnevne potrebe opravite več kilometrov, bo električen avto ta hip za vas morda opcija kot drugi avto v družini. Navadno imajo družine dva avtomobila. Enega večjega, družinskega za daljša potovanja, in enega manjšega za skok v trgovino, vožnjo v službo in po opravkih.

V tem primeru se električni avto še kako izkaže, saj ima najmanjšo porabo prav pri mestni vožnji. Prav tako se poraba zmanjša v primeru manjših obremenitev (teže, ki jo vozimo s seboj) in manj priklopljenih porabnikov električne energije, kot so klima, gretje in prižgane luči.

Zeleno in manj težav

Električni avtomobili veljajo za bolj okolju prijazne, so pa precej prijaznejši tudi s stališča morebitnih okvar in servisa. Ker gre v tem primeru za vozilo z dokaj malo gibljivimi deli, je jasno, da je pričakovati tudi precej manj okvar. Ni delov, ki skrbijo za dotok in vžig goriva, ni izpušnega sistema in še marsičesa drugega, kar poznamo na klasičnem avtomobilu.

Ob tem pa je cenejša tudi registracija, saj so vozila na elektriko oproščena plačila cestnine. Ne glede na to, da so cene vozil na elektriko morda nekoliko visoke, pa se z rastjo konkurence tudi te počasi približujejo bolj znosnim zneskom. Dodajmo še, da lahko za nakup električnega avtomobila računate tudi na kakšno pomoč Eko sklada ali na kak poseben eko kredit.

Prednosti in slabosti električnih avtomobilov

Kot lahko vidimo, imajo tudi električni avtomobili svoje prednosti in slabosti. Na eni strani je poceni vožnja ter manj možnosti okvar, na drugi pa dokaj skromen doseg in visoka cena vozila. Če pri vozilih na fosilna goriva trepetamo pred popravilom tega ali onega dela, pa je bistvo električnega njegov elektro motor in seveda akumulator.

Pred nakupom rabljenega električnega vozila vam tako ne bo potrebno iskati oljnih madežev pod pokrovom motorja ali lukenj v izpušnih ceveh in loncih. Bo pa zato toliko več pozornosti namenjene precej dragi bateriji in tega, pod kakšnimi obremenitvami je do tistega časa delovala. Kot vemo, se kapaciteta baterij z leti manjša, zato je zelo pomembno, v kakšnem stanju se nahaja.

Elektrika za prevožene kilometre je precej cenejša od bencina ali dizla. Ampak, če na poti ostanete brez goriva, enostavno zavijete na bencinsko črpalko in dotočite. Pri električnem avtomobilu morate najprej najti polnilno postajo, pa tudi samo polnjenje traja precej dlje.

Splošno