18/08/2022

avto-moto novosti in zanimivi prispevki

Kratkoročni najem vozila oziroma rent a car je storitev, za katero se odločajo tako poslovneži kot turisti, ki bi si radi z »lastnim« prevoznim sredstvom v tujem kraju zagotovili čim večjo neodvisnost oziroma videli kar največ. Tudi v Ljubljani je ponudba za rent a car precej pestra, avtomobile pa vam nudijo tako slovenska podjetja za najem, tuje verige, kot tudi nekateri manjši zasebniki, katerih primarna dejavnost ni rent a car. Med slednje lahko uvrstimo turistična podjetja, avtohiše in mehanike. Cene so raznolike, prav tako pa pogoji kratkoročnega najema niso povsod enaki, zato velja paziti na drobni tisk v pogodbi oziroma se prepričati, da vam je vozilo na voljo pod dobrimi pogoji, ki ne prinašajo težav.

Kaj je potrebno preveriti, preden se odločite za rent a car?

Ne glede na to, ali potrebujete rent a car v Ljubljani, drugje v Sloveniji ali v tujini, se morate pred podpisom pogodbe vedno pozanimati o nekaj osnovnih določilih.

Rent a car - pogodba

1. Kakšna dokumentacija je potrebna za rent a car (slovensko, tuje, mednarodno vozniško dovoljenje, osebni dokumenti, vrsta plačilne kartice ali dokazilo o plačilu v naprej)? Kakšna je razlika, če se za rent a car odloči fizična oseba ali podjetje?

2. Kdo lahko vozi najet avtomobil? Kolikšna mora biti starost voznikov in koliko jih je lahko? Kam, kdaj in kako dostavite podatke o vozniku oziroma več voznikih?

3. Kdaj in kje lahko avtomobil prevzamete ter kdaj in kam ga morate vrniti? Kako ravnati, če vam ne uspe pravočasno vračilo in kolikšen je ob tem strošek? Vam avtomobil lahko dostavijo na izbrano lokacijo, na primer do hotela?

4. Rent a car pogodba mora vključevati dobro zavarovanje: osnovno, kasko in proti kraji. Kako ravnati ob poškodbah avtomobila? V kakšnem primeru mora najemnik sam poravnati škodo, nastalo na avtomobilu?

5. Kako ravnati, če se rent a car vozilo pokvari? Kaj storiti, če nas doleti kazen policije ali redarstva, ki ni poravnana na licu mesta?

Rent a car - kazen

6. Je dovoljeno avtomobil voziti le znotraj Slovenije ali je mogoče tudi v tujino? Če nekdo na poslovni poti ali počitnicah obišče poleg Ljubljane še Benetke ali Dunaj, je potrebno vožnjo preko meja naše države dodatno urediti.

Rent a car kot nadomestno vozilo?

Poleg turistov in poslovnežev se za rent a car odločajo tudi podjetja in fizične osebe, ki imajo lasten avto v popravilu. Zakaj? Ker zavarovalnice ne nudijo brezplačnega nadomestnega vozila za daljši čas, čeprav ste ob sklenitvi zavarovanja menili, da je tako. Kadar je prevoz v času popravil avtomobila nujen, je rent a car odlična možnost, saj so vam vozila nižjega razreda na voljo že za 30 evrov na dan.

Transport