20/08/2022

avto-moto novosti in zanimivi prispevki

Vzdrževanje avtomobila

Osebni avtomobil je prevozno sredstvo, brez katerega večina družin ne more. Z njim se vozimo v službo, prevažamo otroke, hodimo na dopuste, v trgovino in po drugih opravkih. Avtomobil je tako na nek način član družine, za katerega pa je potrebno poskrbeti.

Kot takšen nam predstavlja strošek. Pa ne zgolj začetni ob nakupu, pač pa tudi kasneje, saj ga je potrebno redno vzdrževati. Redno vzdrževanje je namreč ključ do tega, da ta strošek ne postane še večji. Prav tako bo vzdrževan avtomobil zdržal dlje in se manj kvaril.

1. Redni servisi

Da bi naš avtomobil kar najdlje deloval brez težav, mora biti redno servisiran. To pomeni, da ga po določenih prevoženih kilometrih odpeljemo na servis, kjer bodo zamenjali motorno olje in filtre ter pregledali najbolj obremenjene točke avtomobila.

Na rednih servisih bo serviser prav tako opozoril na morebitne težave, ki nas čakajo v kratkem. Iztrošene zavorne ploščice, obraba materiala na določenih delih, veliki servis in podobno. Gre za razmeroma nizek letni strošek, glede na to, kako drago bi bilo popravilo, če bi te reči ignorirali.

2. Spremljajte tlak v pnevmatikah

Pnevmatike so ključen del vsakega avtomobila, saj bi brez njih ta obstal na parkirišču. Ker pa so pnevmatike razmeroma drag kos avtomobila in vplivajo na našo varnost, je ključno, da zanje kar najbolje poskrbimo. V prvi vrsti to pomeni, da imamo na avtomobilu ustrezne pnevmatike glede na letni čas.

Zelo pomembno je, da so pnevmatike pravilno napolnjene. Premalo napolnjene pnevmatike se namreč mnogo hitreje obrabijo, prav tako pa zaradi tega trpijo vozne lastnosti avtomobila. Vsaj enkrat mesečno preverite tlak in jih po potrebi napolnite.

3. Preverjajte tekočin

Vsak voznik mora poznati osnove svojega avtomobila in poskrbeti za to, da so določene stvari pod kontrolo. V tem pogledu je potrebno v rednih intervalih preverjati nivo olja v motorju, preveriti zavorno tekočino, nivo hladilne tekočine in doliti vodo oziroma čistilno sredstvo za pranje stekel.

Gre za dokaj nezamudno opravilo, ki vam ne bo vzelo več kot nekaj minut, hkrati pa se boste na pot podali brez skrbi. Če opazite, da v motorju primanjkuje nekaj motornega olja, ga seveda dolijte, a bodite pozorni, da imate olje ustrezne viskoznosti.

4. Pranje avtomobila

Avtomobila ne peremo zgolj zato, da je videti lepše. Redno odstranjevanje umazanije z našega jeklenega konjička pomeni tudi manj obremenitev za posamezne sklope avtomobila, pa tudi za izboljšano varnost na cesti.

Pranje avtomobila

Pranje avtomobila tako za lepši izgled kot tudi za večjo varnost.

V tem pogledu seveda prednjačijo očiščena stekla in ogledala ter luči. Vsekakor pa s pranjem avtomobila poskrbimo tudi za barvo in lak na pločevini. Trajna umazanija namreč lahko oboje močno poškoduje.

5. Skrb za klimatsko napravo

Tudi klima v avtomobilu potrebuje redno servisiranje. Serviser vam bo ob pregledu klimatske naprave to po potrebi napolnil, prav tako pa bo preveril, ali je njena napeljava brezhibna. Poskrbeti je potrebno tudi za filtre in napravo preizkusiti.

Ker je klimatska naprava odlično mesto za razvoj različnih bakterij in plesni, je ključnega pomena, da se jo redno čisti in vzdržuje. Avtomobil je bolj ali manj majhen in zaprt prostor, zato je še toliko bolj pomembno, da je zrak v njem čist.

Vzdrževanje vozila