20/08/2022

avto-moto novosti in zanimivi prispevki

Čiščenje zunanjosti avtomobila

Za mnoge lastnike jeklenih konjičkov je izjemno pomembno, da se naokoli vozijo s takim, ki je že na prvi pogled videti povsem čist. Morda v to skupino voznikov sodite tudi vi in se boste še toliko bolj strinjali z nami, če vam zaupamo, da čist avto zelo pogosto kaže tudi na osebnostne lastnosti voznika.

Ker čistoča avtomobila vpliva še na številne druge dejavnike, vam bomo v nadaljevanju predstavili nekaj koristnih nasvetov, ki se bodo navezovali predvsem na čiščenje zunanjih površin. Zagotovo boste pri branju izvedeli kaj novega in se že jutri lotili čiščenja svojega avta.

1. Najprej se lotite predčiščenja

Če želite svoj avto hitreje in učinkoviteje očistiti, se boste morali najprej lotiti predčiščenja. Jekleni konjiček dobro sperite z vodo in z njega odstranite trdovratno umazanijo.

2. Pozorno preverite vsa čistila

Pri čiščenju avtomobila vedno uporabljajte le preverjena čistila, pri čemer upoštevajte tudi navodila za njihovo uporabo. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da boste na avtu ustvarili madeže, ki se jih boste le s težavo rešili.

3. Ne uporabljajte grobih krpic

Za čiščenje avta uporabljate le mehke gobe in krpice. Grobe lahko poškodujejo lak, ki bo izgubil sijaj ali pa se bodo na površini avta pojavile manjše vidne odrgnine. Poleg primernih krp in gobic uporabite še polirna sredstva, ki bodo poskrbela za lepši lesk in obnovitev laka.

4. Raje izberite ročno čiščenje

Če svojega jeklenega konjička ne čistite doma in ga vozite na čiščenje v pralnico, vam priporočamo, da se raje kot za avtomatsko pralnico odločite za ročno avtopralnico.

Ročna avtopralnica

Avtomatska pralnica pogosto ne očisti trdovratnejše umazanije, ki jo moramo kasneje očistiti sami. Težavo predstavljajo še grobe krpe, ki lahko uničijo lak in na avtu pustijo odrgnine. Najbolje od vsega pa je, da svoj jekleni konjiček očistite kar sami.

5. Uporabite tanek čopič za težje dostopna mesta

Največja umazanija se najpogosteje nahaja na najteže dostopnih mestih, ki jih s krpo ne morete doseči. Pri sebi zato vedno imejte dovolj tanek čopič, s katerim boste z lahkoto dosegli tudi takšne predele.

6. Prekrijte poškodbe laka

Če pri čiščenju avtomobila opazite, da je lak poškodovan, je najbolje, da ga prekrijte s primernimi sredstvi. V nasprotnem primeru se bo na mestu odrgnin pojavila rja.

7. Na koncu ne pozabite preveriti zavor

Po končanem čiščenju preverite, kako delujejo zavore avta. Poskrbite, da jih boste povsem osušili. Najbolje bo, da jih večkrat zapored močneje zavrete.

Čeprav je čiščenje avtomobila za marsikoga dokaj neprijetno opravilo, pa boste s to dejavnostjo poskrbeli za lep, privlačen in čist izgled svojega konjička. Zato kar pridno na delo!

Čiščenje vozila