18/08/2022

avto-moto novosti in zanimivi prispevki

Ste tudi vi zaveden motorist, ki vsako jesen primerno »konzervira« svoj motor, da pri njem preko zime zaradi neuporabe ne bi prišlo do težav? Potem ste gotovo že pomislili tudi na to, da potrebuje enako skrb morda tudi vaša moto oprema. Naj bo pripravljena za pomlad in prve tople dni, ko boste spet sedli na motor.

Za začetek poskrbite za svoja motoristična oblačila. Če so iz usnja, bo njihovo čiščenje nekoliko težje kot v primeru, da so narejena iz umetnih materialov. Usnje morate za nekaj časa obesiti na balkon ali kam drugam, da se najprej dobro prezrači, prav tako pa ga lahko obrišete z vlažno krpo, namočeno v blago raztopino milnice (lahko tudi z vlažnimi robčki, namenjenimi brisanju prahu z usnjenega oblazinjenega pohištva). Pazite, da usnja preveč ne zmočite. Če ste kdaj med vožnjo že naleteli na močan dež, ste verjetno ugotovili, kako trdo postane usnje in kako dolgo potem traja, da spet postane nekoliko bolj voljno. Ko so usnjena oblačila čista in prezračena, poskrbite za zaščito usnja. Na voljo je precej sodobnih preparatov za vzdrževanje usnja, a ravno tako bo še vedno v redu, če na usnje na tanko vnesete in vanj vtrete čebelji vosek – res bo kar nekaj dela, a nič ni najboljše kot povsem naravna sredstva.

Yogi moto oprema

Če je vaša moto oprema bolj športna in imate kombinezon ali jakno in hlače iz umetnih materialov, na etiketi preverite, kako jih je potrebno vzdrževati. Nekatera oblačila boste lahko enostavno oprali doma, druga bodo zahtevala, da jih odnesete v čistilnico. Vsekakor pa velja, da perite na hladnem programu in ne tvegajte s sušilnim strojem – ta lahko povzroči, da se bodo vaša oblačila tako skrčila, da jih ne boste mogli več nositi.

Oblačila, ne glede na material, nato hranite v zračnem prostoru, da ne pride do neprijetnega vonja po zatohlem ali celo plesnivem.

Moto škornjiNaslednji so na vrsti čevlji in rokavice – torej tista moto oprema, ki je najbolj podvržena potenju, saj imamo na stopalih in dlaneh veliko število znojnic. Tudi tu je potrebno čiščenje in dobro zračenje. Tako čevlje kot rokavice velja v notranjosti popršiti s sredstvom za odstranjevanje neprijetnega vonja (in morda tudi s sredstvom za odstranjevanje mikroorganizmov) iz obutve. Tako rokavice kot čevlje nato natlačite s pomečkanim časopisnim papirjem, ki bo skrbel, da bodo »stali« in bo vanje prišlo dovolj zraka, hkrati pa bo še vpijal vlago.

Tudi svojo čelado preverite. Je vse tako, kot mora biti? Očistite jo in premažite s temu namenjenim negovalnim sredstvom, predvsem pa preverite, da na njej ni razpok, mehkejših ali razbarvanih delov, ki bi jih lahko povzročil kak udarec ali padec čelade na tla, vremenski vplivi (UV žarki), izpostavljenost vročini in podobno. Če je čelada poškodovana ali se vam zdi, da je vizir postal moten, potem je vsekakor bolje, da jo zavržete in se odločite za nakup nove.

Ko ste opravili z osebno opremo, pri kateri ne gre pozabiti, da je dobra in primerno vzdrževana moto oprema predpogoj za vašo varnost na motorju, se lotite še pregleda, čiščenja in morebitnega popravila druge opreme. Prask na kovčkih, razparanih šivov na usnjenih torbah, prask na steklu, poškodb na sedežu, razmajanemu naslonjalu …

Moto oprema