18/08/2022

avto-moto novosti in zanimivi prispevki

Vsako leto se ponavlja ista zgodba. Medtem ko se nekateri, najbolj otroci, veselijo prvih snežink in prihajajočega snega, si drugi, predvsem vozniki, belimo glavo z nepredvidljivimi vremenskimi razmerami in z menjavo letnih z zimskimi pnevmatikami. Zakon o cestnem prometu namreč določa, da morajo biti naša vozila v času od 15. novembra do 15. marca – ali v primeru zimskih razmer –  obvezno opremljena z ustrezno zimsko opremo: najmanj 3 mm profila, oznake “M+S” ali ”M.S” ali ”M&S” na boku pnevmatik, in tako dalje.

Vsakoletna menjava gum s sabo prinese obilico stresa zaradi dodatnih stroškov in lovljenja od države postavljenih rokov, ko se odločamo za menjavo »tik pred zdajci«. Bi bilo lahko drugače? Bi se lahko izognili menjavi pnevmatik? Letnih pnevmatik brez snežne verige seveda ne moremo uporabljati v zimskih razmerah. Ker so narejene iz mehkejše gumene zmesi in ker imajo manjšo globino profila, ki onemogoča zanesljivo oprijemanje vozišča in povzroča slabo vodljivost vozila, bi na ta način v nevarnost spravili tako sebe kot druge voznike. Poleg tega, da je takšna uporaba seveda prepovedana z zakonom.

Kaj pa obratno? Zakaj ne bi uporabljali zimskih pnevmatik skozi vse leto? Danes že poznamo celoletne pnevmatike, ki so izdelane tako, da omogočajo vožnjo v vseh letnih časih, da so prilagojene za oprijem različnih, tako suhih kot mokrih podlag, in da jih lahko uporabljamo v različnih vremenskih razmerah. Izdelava pnevmatik je proces nenehnih inovacij, na tem področju se ves čas krešejo nove ideje in porajajo nove zamisli. Tehnologija izdelave gumene zmesi se neprestano izboljšuje. Pravzaprav za nas ni nobenih ovir, če bi hoteli uporabljati zimske pnevmatike skozi vse leto. Le-te so sicer narejene tako, da so prilagojene nizkim temperaturam, a z rahlo spremembo vozniških navad jih lahko uporabljamo skozi vse leto in se tako izognemo stroškom in stresu ob vsakoletni menjavi gum.

Ljubitelji teka vedo, da obstajajo vsestranski tekaški čevlji, primerni tako za vročino in suha tla, za dež in za sneg. Zakaj ne bi tudi naš jekleni konjiček ostal obut kar v zimske pnevmatike?

Pnevmatike