18/08/2022

avto-moto novosti in zanimivi prispevki

Čist avto je mnogim ljudem bistvenega pomena, saj kaže na karakter lastnika. Kako pogosto bo potekalo čiščenje avtomobila, je v veliki meri odvisno od vas samih in vaših pričakovanj. V kolikor si želite brezhibno čistega jeklenega konjička, bo slednji postopek potekal vsaj dvakrat na mesec, medtem ko nekaterim zadostuje tudi zgolj enkrat na več mesecev. V nadaljevanju vam nudimo nasvete, kako najučinkoviteje očistite svojega jeklenega konjička.

1. Predčiščenje

Čiščenje avtomobila naj zavzema predčiščenje, v tem postopku avto sperite z vodo in tako z njega odstranite najhujšo umazanijo. Čiščenje bo zaradi tega mnogo hitrejše in učinkovitejše.

Predčiščenje avtomobila

2. Uporabljajte le preverjena čistila

Napačna uporaba čistil lahko na laku vašega avtomobila pusti madeže, ki jih boste le s težavo odstranili, prav zaradi slednjega pri čiščenju avtomobila vselej uporabite le preverjena čistila, katerim popolnoma zaupate. Upoštevajte tudi navodila za njihovo uporabo.

3. Prevleke na sedeže avtomobila

Čiščenje avtomobila in sedežev bo veliko lažje, če boste na sedeže predhodno namestili prevleke. Prevleke bodo omogočile, da se bo sedež manj obrabil, hkrati pa boste lahko prevleko le sneli, jo oprali ali v najslabšem primeru zavrgli.

4. Zunanjost avtomobila ne čistite z grobimi krpicami

Za čiščenje zunanjosti avtomobila uporabite mehke krpe ali gobice. Grobe gobice lahko poškodujejo lak, ki bo zaradi tega izgubil sijaj ali se bodo na njem pojavile manjše, a vendarle vidne odrgnine. Za lepši lesk in obnovitev laka uporabite poliranje s posebnimi polirnimi sredstvi. V kolikor menite, da temu opravilu ne boste kos, ga lahko zaupate tudi strokovnjaku.

5. Za čiščenje težje dostopnih predelov uporabite tanek čopič

Umazanija se velikokrat nahaja tudi na težje dostopnih mestih, katerih s krpo ne moremo doseči. V tem primeru je najbolje, da vzamemo v roke tanek čopič in umazanijo z njegovo pomočjo odstranimo.

6. Namesto čistilnice izberite ročno čiščenje avtomobila

V kolikor želite, da bo vaš avtomobil resnično natančno očiščen, ga raje kakor v avtomatsko pralnico peljite v ročno avtopralnico ali ga očistite sami.

Ročno čiščenje avtomobila

Avtomatska pralnica očisti le zunanjost avtomobila, pri čemer trdovratnejše umazanije ne uspe odstraniti in jo moramo naknadno odstraniti sami. Težava nastopi tudi zaradi grobih krp, ki lahko uničijo lak ali pustijo odrgnine.

7. Popravite manjše poškodbe laka

Če na svojem jeklenem konjičku opazite, da je lak poškodovan, je smiselno, da ga prekrijete, saj se lahko v nasprotnem primeru na slednjem mestu kaj hitro naredi rja.

8. Po čiščenju avtomobila redno preverite delovanje zavor

Ko ste končali s čiščenjem avtomobila, preverite, kako delujejo zavore. Najbolje je, da večkrat močneje zavrete, saj jih tako osušite. Vožnja  bo zaradi tega veliko bolj varna.

Čiščenje avtomobila je za mnoge neprijetno opravilo. Od vas in vaše zagnanosti pa je vselej odvisno, kako lep in čist bo vaš jekleni konjiček.

Čiščenje vozila