17/08/2022

avto-moto novosti in zanimivi prispevki

Avtomobil brez klimatske naprave postaja vse večja redkost, saj se prav vsi radi vozimo udobno, to pa pomeni, da se poleti v avtomobilu ne želimo potiti. Kadar kupimo nov avto, klimatska naprava odlično deluje in nam omogoča, da se avtomobil hitro ohladi. Z leti uporabe pa se lahko pričnejo pojavljati težave, zato je potrebno redno vzdrževanje avtoklime. Tako kot vsi drugi sistemi v avtomobilu prihaja namreč tudi tu do obrabe, prav tako so možne poškodbe.

Kdaj in kako poskrbeti za vzdrževanje avtoklime?

Klimatska naprava v avtomobilu se ne pregleduje v sklopu običajnega servisa avtomobila, zato se moramo na potrebo po servisiranju pred vsakim poletjem spomniti sami. Lahko nas sicer opomni tudi sama naprava, ki preneha delovati tako, kot bi bilo treba. Največkrat opazimo, da klimatska naprava hladi vse slabše, kar je očiten znak, da smo vzdrževanje avtoklime zanemarili, seveda pa lahko pride tudi do ropota in drugih napak v delovanju.

Da vam ni treba samim misliti na vse, vas na klimo pred poletjem z raznimi oglasi običajno opomnijo tudi serviserji. Vedno se izplača izkoristiti servis, za katerega velja akcijska cena.

Kaj vse je treba postoriti?

Postopek, za katerega največkrat slišimo, je polnjenje klimatske naprave. Klimatska naprava avtomobila je namreč zaprt sistem, ki je napolnjen s plinom, vsi plini pa imajo seveda lastnost, da uhajajo tudi skozi najmanjše luknjice. Kljub temu, da gre za načeloma zaprt krog, se plin ves čas izgublja in v nekaj letih po nakupu avtomobila se to že pozna pri hlajenju. Vzdrževanje klime se torej prične s pregledom, pri katerem se ugotovi, koliko plina je še v sami napravi, nato pa se iz sistema izčrpa preostanek plina, nakar se sistem spet napolni.

Polnjenje avtoklime

Ob polnjenju se celotna klimatska naprava tudi pregleda, da se ugotovi, ali je potrebna menjava kakšnih cevi, ali plin kje očitno uhaja in podobno.

Kadar prihaja v sami klimatski napravi do težav, ki bi kazale, da je prišlo do nepravilnega delovanja kompresorja ali drugih delov sistema, se seveda preveri in po potrebi zamenja tudi to. Pri tem je potrebno vedeti, da postopek ne bo tako hiter kot polnjenje in ga ne bo mogoče opraviti kar mimogrede.

Redno vzdrževanje klime običajno predvideva tudi njeno čiščenje. Gotovo ste že slišali, da so lahko klimatske naprave pravo gojišče najrazličnejših plesni in druge umazanije, torej velja poskrbeti, da se klima očisti in boste dobili v kabino avtomobila vedno kar se da čist zrak. To je še posebej pomembno, če ima kdo v vaši družini alergije ali bolezni dihal.

Vzdrževanje vozila